Flyktingmottagande utreds

ASYL2007-12-13

Regeringen tillsätter en särskild utredare för att se över hur de asylsökande ska tas om hand. Målet är att den som söker asyl ska bidra till sin egen försörjning under väntan på beslut.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver migrationsminister Tobias Billström, m, att regeringens arbetslinje ska tillämpas också i migrationspolitiken. Redan under ansökningstiden ska fokus ligga på egenförsörjning. Ett tydligare fokus på att asylsökande har en meningsfull sysselsättning ökar också deras anställningsbarhet om de får uppehållstillstånd.

”Utgångspunkten för översynen är att mottagandet ska bidra till en rättssäker, effektiv och human asylprocess med kort handläggningstid. Det ska främja de asylsökandes möjligheter till sysselsättning och egenförsörjning, både under tiden asylansökan prövas och vid ett beviljande av uppehållstillstånd. Dessutom ska mottagandet vara utformat på ett sätt som möjliggör ett snabbt återvändande efter lagakraftvunnet avvisnings- eller utvisningsbeslut med så korta vistelsetider i asylsystemet som möjligt”, skriver Tobias Billström.

Fortifikationsverkets chef Sören Häggroth får regeringens uppdrag att föreslå förbättringar av mottagandet av asylsökande.

Tobias Billström vill ha morötter som lockar asylsökande att söka sig till kommuner där det finns jobb och bostad. Han efterlyser också en bättre samordning mellan Migrationsverket, landstingen, kommunerna och arbetsförmedlingen.

Utredaren ska också föreslå åtgärder som innebär att den som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd verkligen lämnar landet:

”De som inte beviljas uppehållstillstånd förväntas acceptera ett sådant beslut och lämna landet. När så inte sker riskeras i förlängningen trovärdigheten och hållbarheten för asylsystemet”, skriver Tobias Billström.

Regeringen vill också ha förslag om hur man kan ta vara på de ideella organisationernas engagemang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA