FlyMe protesterar mot statens upphandling

LUFTFART2006-06-20

Flygbolaget FlyMe tycker att statens upphandling fungerar dåligt. Trots att flygbolaget vunnit upphandlingar har man inte märkt någon ökad försäljning till staten.

De två lågprisflygbolagen FlyMe och Sterling missade statens flygupphandling eftersom de lämnade in sina anbud för sent. FlyMe hävdar att det var en avsiktlig protest mot statens system för upphandling.

– Att man vinner dessa anbudstävlingar betyder nämligen nästan inte ett dugg, utan de statsanställda reser ändå enligt invanda mönster, oftast med statsbolaget där man ju också samlar bonuspoäng, säger FlyMes vd Fredrik Skanselid till Flygtorget.

FlyMe vann upphandlingar under både 2004 och 2005, men säger sig inte ha kunnat se någon ökad försäljning till staten. SAS som vann årets upphandlingar av 105 destinationer räknar enligt Dagens Industri med en ökad försäljning till staten med 25 procent. Också Finnair räknar med att försäljningen till staten ska öka med tio procent, enligt DI.

– Varför ska vi som bolag lägga ned tid, möda och pengar på att lämna in anbud när det inte finns någon som helst kontroll av att de statligt anställda verkligen väljer att flyga med den som vunnit anbudstävlingen? säger Skanselid till Flygtorget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA