”Flyttvägrare” kan få a-kasseersättning direkt

FLYTTEN2005-06-20
De som jobbar vid myndigheter som ska omlokaliseras och inte vill följa med till den nya orten förlorar inte automatiskt rätten till a-kassa.
Av:  Ann-Charlotte Viklund

I normalfallet gäller 45 dagars avstängning för den som säger upp sig själv. Därtill kommer fem dagars karens, som alltid gäller inför en ny ersättningsperiod.

Men för den som inte flyttar med till den nya orten i samband med omlokaliseringarna gäller följande: Kan man inte pendla, eller om frånvaron från hemmet blir mer än 12 timmar per arbetsdag, har man rätt till ersättning.

A-kassan utreder varje enskilt ärende och undersöker om det är möjligt att pendla mellan orterna. Går det inte, kan man få a-kassa utan att först vara avstängd i 45 dagar.

Tackar man nej till erbjudet eller anvisat arbete under tiden man får ersättning, sänks ersättningen med 25 procent under de första 40 ersättningsdagarna. Vid ett andra tillfälle halveras ersättningen, och vid ett tredje nej blir man helt avstängd.

För att få ersättning från a-kassan måste man stå till arbetsmarknadens förfogande och vara anmäld på arbetsförmedlingen. Anmäl dig redan första dagen du är arbetslös!

Enligt gällande regler måste man dessutom efter en viss tid utöka sitt sökområde, både geografiskt och yrkesmässigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.