"Flyttvägrare" kan få a-kasseersättning direkt

FLYTTEN2005-06-20

De som jobbar vid myndigheter som ska omlokaliseras och inte vill följa med till den nya orten förlorar inte automatiskt rätten till a-kassa.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

I normalfallet gäller 45 dagars avstängning för den som säger upp sig själv. Därtill kommer fem dagars karens, som alltid gäller inför en ny ersättningsperiod.

Men för den som inte flyttar med till den nya orten i samband med omlokaliseringarna gäller följande: Kan man inte pendla, eller om frånvaron från hemmet blir mer än 12 timmar per arbetsdag, har man rätt till ersättning.

A-kassan utreder varje enskilt ärende och undersöker om det är möjligt att pendla mellan orterna. Går det inte, kan man få a-kassa utan att först vara avstängd i 45 dagar.

Tackar man nej till erbjudet eller anvisat arbete under tiden man får ersättning, sänks ersättningen med 25 procent under de första 40 ersättningsdagarna. Vid ett andra tillfälle halveras ersättningen, och vid ett tredje nej blir man helt avstängd.

För att få ersättning från a-kassan måste man stå till arbetsmarknadens förfogande och vara anmäld på arbetsförmedlingen. Anmäl dig redan första dagen du är arbetslös!

Enligt gällande regler måste man dessutom efter en viss tid utöka sitt sökområde, både geografiskt och yrkesmässigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA