Folkhälsomyndigheten föreslås ansvara för hbtqi-frågor

DISKRIMINERING2021-11-16
Statskontoret föreslår att Folkhälsomyndigheten blir ansvarig myndighet för att stödja och samordna arbetet för lika rättigheter och möjligheter för hbtqi-personer.

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att analysera och föreslå en långsiktigt hållbar organisation för stöd, samordning och uppföljning av myndigheternas arbete med hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.

Enligt myndighetens redovisning finns ett behov av stöd och samordning av de hbtqi-strategiska myndigheternas arbete. De berörda myndigheterna redovisar i dag sitt arbete var för sig, och det finns ingen samlad bild av myndigheternas arbete och dess resultat. Det gör det svårare för regeringen att följa och styra arbetet med hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter, skriver Statskontoret.

Statskontoret föreslår att Folkhälsomyndigheten får uppdraget som stödjande funktion. Förslaget motiveras bland annat med att hälsofrågorna sedan tidigare har varit prioriterade inom regeringens strategi och arbete inom hbtqi-området. Statskontoret konstaterar också att det finns stöd och engagemang för frågorna hos myndighetens ledning. En alternativ lösning vore enligt redovisningen att lägga uppdraget på Forum för levande historia.

Statskontoret uppskattar att den årliga kostnaden för stödfunktionen kommer att bli 2,9 miljoner kronor under de tre första åren. Efter de första tre åren föreslås att en utvärdering genomförs. Vid utvärderingen av stödfunktionen finns även möjlighet att utvärdera regeringens strategi och handlingsplan.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.