Folkpartiet vill skrota Migrationsverket

FÖRSLAG2006-03-13

Lägg ner Migrationsverket och skapa en ny myndighet för att pröva asylansökningar. Låt kommuner, organisationer och företag ansvara för mottagandet av asylsökande, föreslår folkpartiet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar folkpartiets flyktingpolitiske talesman Mauricio Rojas partiets program för flyktingpolitiken. Att Migrationsverket både ansvarar för att ta emot flyktingar och för att pröva deras ansökningar om asyl ger verket dubbla roller. Denna koncentrationen av maktbefogenheter och funktioner är djupt problematisk skriver Rojas:

Skandalerna inom Migrationsverket handlar inte om enstaka misstag utan avslöjar grundläggande systemfel som måste rättas till för att kunna erbjuda dem som söker skydd hos oss ett anständigt väntrum.”

Enligt Rojas får tjänstemännen genom det slutna systemet en absolut makt över enskildas öde samtidigt som extern insyn och effektiva spärrar mot maktmissbruk saknas.

Folkpartiet vill inrätta en ny myndighet för den tillståndsprövande delen av Migrationsverkets verksamhet. Den nya myndigheten ska också ansvara för finansieringen av flyktingmottagandet, men själva omhändertagandet av de asylsökande vill partiet lägga på kommuner, organisationer och företag. Uppgiften att utse juridiska ombud för de asylsökande bör flyttas över till de nya migrationsdomstolarna.

Folkpartiet vill också införa en aktivitetsgaranti för asylsökande och ta bort arbetsgivaravgiften för den som anställer en asylsökande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA