Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, toppar precis som förra året löneligan för statliga fondchefer. Han tjänar 396 950 kronor i månaden efter lönerevisionen för 2020.
Bild: Peter Knutsson
Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, toppar precis som förra året löneligan för statliga fondchefer. Han tjänar 396 950 kronor i månaden efter lönerevisionen för 2020.

Fondchefer tjänar mer än dubbelt så mycket som statsministern

AP-FONDERNA2020-09-16

Fyra av sex chefer för de statliga AP-fonderna tjänar mer än dubbelt så mycket som statsministern och den generaldirektör som tjänar mest, visar Publikts genomgång. Högst månadslön, 396 950 kronor, har Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall.

Sveriges statsminister Stefan Löfven, S, tjänar 176 000 kronor i månaden. Hans lön sattes 1 juli förra året, och någon ny lönerevision har inte gjorts under 2020.

Stefan Löfven.
Bild: Casper Hedberg
Stefan Löfven.

Statsministern tjänar därmed exakt 100 kronor mer än den högst avlönade myndighetschefen, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Som Publikt nyligen rapporterade har hon i dag 175 900 kronor i månaden.

Men båda dessa tjänar betydligt mindre än cheferna för de statliga AP-fonderna, visar Publikts genomgång. Fyra av de sex cheferna tjänar mer än dubbelt så mycket som Stefan Löfven och Lena Erixon.

Det är fortfarande Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, som har högst ersättning, precis som när Publikt rapporterade om vd-lönerna förra året.

Hans lön är 396 950 kronor i månaden, vilket betyder att han fick en löneökning med 0,7 procent jämfört med 2019.

Eva Halvarsson.
Bild: Andra AP-fonden
Eva Halvarsson.

Störst löneökning, 2,6 procent, fick Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden. Hon har nu en lön på 356 151 kronor i månaden.

Kerstin Hessius.
Bild: Peter Phillips
Kerstin Hessius.

För Tredje AP-fondens vd, Kerstin Hessius, är lönen för 2020 inte klar än, uppger fondens kommunikationsavdelning för Publikt. Hon tjänar nu 393 000 kronor per månad.

Kristin Magnusson Bernard, som är ny för i år som vd för Första AP-fonden, gick in på en månadslön om 354 000 kronor i månaden.

Kristin Magnusson Bernard.
Bild: Peter Phillips
Kristin Magnusson Bernard.

Hon ersatte Johan Magnusson som fick lämna Första AP-fonden förra hösten efter att ha brutit mot de interna reglerna kring innehav och handel med ”finansiella instrument”, något som Publikt skrivit om tidigare.

Katarina Staaf.
Bild: Johan Olsson
Katarina Staaf.

Lägst lön har Katarina Staaf, vd för Sjätte AP-fonden. Hon har nu en månadslön på 270 300 kronor, vilket innebär att hon fått en löneökning med 2 procent.

Hon är också den enda av fondcheferna som tjänar under 300 000 kronor i månaden. Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden, har en lön på 327 000 kronor i månaden efter att han fått en löneökning med 2,5 procent.

Richard Gröttheim.
Bild: Peter Knutsson
Richard Gröttheim.

AP-fonderna förvaltar den svenska befolkningens pensionskapital inom det allmänna pensionssystemet och har sitt ursprung i allmänna pensionsfonden som startades när allmän tilläggspension infördes i Sverige 1960.

Femte AP-fonden lades ned 1998.

Så tjänar AP-fondernas vd:ar*

Kristin Magnusson Bernard, vd Första AP-fonden: 354 000 kronor, tillträdde 2020.

Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden: 356 151 kronor. Löneökning jämfört med 2019: 2,6 procent.

Kerstin Hessius, vd Tredje Ap-fonden: 393 000 kronor. Lönerevision för 2020 pågår.

Niklas Ekvall, vd Fjärde AP-fonden: 396 950 kronor. Löneökning: 0,7 procent.

Katarina Staaf, vd Sjätte AP-fonden: 270 300 kronor. Löneökning 2 procent.

Richard Gröttheim, vd Sjunde AP-fonden: 327 000 kronor. Löneökning 2,5 procent.

*månadslön under 2020

Lönerna sätts av respektive fonds styrelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA