Föreslår bantning av Skogsstyrelsen

STATSKONTORET2010-06-08

Skogsstyrelsen bör överväga att minska antalet lokalkontor. Det anser Statskontoret efter en granskning.

Skogsstyrelsen är en av få myndigheter som fortfarande har lokala kontor över hela landet. Totalt finns 105 kontor, varav nästan vart tionde är bemannat av en enda person. Av effektivitetsskäl bör Skogsstyrelsen överväga en minskning av antalet lokalkontor, menar Statskontoret i en ny rapport.

De senaste åren har Skogsstyrelsen haft problem med styrning och ekonomi till följd av organisationsförändringar och kraftigt minskad uppdragsverksamhet, konstaterar Statskontoret. Enligt rapporten har myndigheten kommit tillrätta med de största problemen och inlett ett arbete för att uppnå en mer effektiv verksamhet, även om den ännu inte levt upp till regeringens förväntningar.

För att upprätthålla förtroendet från skogsägarna är det viktigt med en god geografisk täckning. Regeringen har också krävt att Skogsstyrelsen ska vara lokalt förankrad. Men att upprätthålla en hög kompetens inom ett brett verksamhetsområde vid små kontor kan vara svårt, anser Statskontoret. Lokalkostnaderna har dessutom ökat med 10 000 kronor per anställd och år mellan åren 2007 och 2009.

För att klara kostnaderna måste Skogsstyrelsen enligt rapporten öka sina intäkter från uppdragsverksamheten:

”Det är ett problem om en myndighets organisation är alltför beroende av finansiering från en konkurrensutsatt affärsverksamhet. Att sträva efter att effektivisera verksamheten är generellt sett att föredra”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA