Föreslår en ny statlig hundskola

HUNDAVEL2005-09-08

– Staten måste ta ansvar för utbildningen av svenska tjänstehundar, säger förre generaldirektören Bertil Norbelie, som utrett den svenska produktionen av sådana.

Det finns idag ingen enhetlig organisation för att avla fram och utbilda hundar. Sedan Hundskolan i Sollefteå AB, ägd av Synskadades Riksförbund, gick i konkurs 2002 har de statliga myndigheter som använder tjänstehundar arbetat med olika lösningar. Förra sommaren tillsatte regeringen en tjänstehundsutredning med Bertil Norbelie som särskild utredare.

– De här hundarna gör en oerhörd samhällsnytta, säger Bertil Norbelie och hänvisar bland annat till Tullen, där 40 tjänstehundar stod för två tredjedelar av alla narkotikabeslag som gjordes under förra året.

– Enligt en beräkningsmodell som Tullen tagit fram motsvarar det en samhällsnytta till ett värde av 650 miljoner kronor. Enligt uppgifter från USA kan sex minhundar uträtta samma arbete som 1 500 minröjare.

Totalt finns i Sverige idag 4 500 tjänstehundar, i första hand hos polisen, tullen, kriminalvården och försvaret. För utbildning och drift av tjänstehundar ligger kostnaderna på cirka 200 miljoner kronor årligen. Nyrekryteringsbehovet är enligt utredningen 180-210 hundar årligen.

– Det finns ingen möjlighet att lösa behovet långsiktigt med privata alternativ. För att få fram den här volymen krävs i storleksordningen 80 tikar och 20 hanhundar. Det måste finnas en statlig aktör för att säkra kvalitén.

Norbelie överlämnar åt regeringen att överväga den organisatoriska lösningen och pekar ut fyra alternativ:

o att inrätta en stiftelse

o att bilda en ny myndighet

o att förlägga verksamheten till ett statligt aktiebolag

o att lägga verksamheten inom någon befintlig myndighet

Att låta någon av de myndigheter som idag använder tjänstehundar ta ansvaret för hela det statliga avels- och dressyrarbetet är mindre lämpligt, menar utredaren. Däremot bör den statliga aktören arbeta i samråd med kriminalvården, tullen, polisen och försvaret och med vetenskaplig expertis. Ett centralt avelsregister för tjänstehundar bör upprättas med hjälp av Svenska Kennelklubben.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA