Föreslår fem centra för minoritetshälsa

FOLKHÄLSOINSTITUTET2010-04-26

Folkhälsoinstitutet föreslår fem regionala kunskapscentrum för att bekämpa ohälsan bland Sveriges minoriteter. Myndigheten lämnar idag ett förslag till regeringen, skriver Svenska Dagbladet, SvD.

Sverige har fått upprepad kritik från Europarådet och FN för de nationella minoriteternas ställning. Vid årsskiftet trädde en ny minoritetsspråklag i kraft, som stärker minoritetsspråkens ställning i Sverige.

Men också hälsotillståndet bland minoriterna uppvisar skillnader och Sverigefinnar uppvisar skillnader jämfört med befolkningen i övrigt. Framför allt är det de renskötande samerna som har en sämre hälsosituation. Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet, FHI, i vintras löper renskötande samer större risk för dödsolyckor och självmord.

– Man kan nog säga att de har det farligaste jobbet av alla. Olyckor och arbetsskador är många och de har dessutom långt till att få vård oavsett om de är till fjälls eller vid kusten. Kvinnor har en överdödlighet i hjärt-kärlsjukdomar och den psykiska hälsan är sämre hos unga samiska män. De drabbas oftare än andra av ångest, depressioner och är självmordsbenägna och det tilltar ju längre söderut de bor, säger Anders Blom, förbundsdirektör för Samernas riksförbund, till SvD.

Enligt tidningen innehåller Folkhälsoinstitutets förslag till regeringen bland annat fem regionala kunskapscentra för att öka kunskapen om minoriteternas hälsa och ge stöd till landstingen i frågor som rör nationella minoriteter. Myndigheten föreslår också att särskilda hälsokommunikatörer utbildas och fortsatta utbildningsansatser. Alla myndigheter som arbetar med minoritetspolitiken ska särskilt beakta barn, unga och äldre inom minoriteterna.

– Vi vill synliggöra problemen och stödja landstingen i jobbet att satsa på minoriteternas hälsa. Behoven är säkert olika för minoriteterna och det är därför som vi vill ha regionala kunskapscentrum i olika delar av landet, säger Saman Rashid, avdelningschef på FHI, till SvD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA