Bild: Getty Images

Föreslår förskottsbetalning för kopior av handlingar

STATSFÖRVALTNING2020-05-15
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att myndigheterna ska kunna ta betalt i förskott av den som begär ut kopior av allmänna handlingar. Bakgrunden är att många inte betalar för sina kopior.

Det finns en möjlighet för myndigheter att ta betalt för kopior av allmänna handlingar. Men det förekommer att den som begär ut kopiorna inte betalar sin avgift. Därför föreslår regeringen i en lagrådsremiss att det ska vara möjligt för myndigheter att helt eller delvis ta betalt för kopiorna i förväg. Förslaget innebär att en ny bestämmelse införs i offentlighets- och sekretesslagen.

Lagändringen ska göra det möjligt för en myndighet att besluta att den som begär att få en kopia av en allmän handling helt eller delvis ska betala avgiften innan kopian lämnas ut. Genom att avvakta med att kopiera handlingarna till dess att avgiften är betalad kan en myndighet försäkra sig om att få betalt för framställandet av kopior redan innan den avsätter resurser för kopiering och annan administrativ hantering i ärendet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Samtidigt får den enskilde på ett tidigt stadium klart besked om förväntad kostnad för begärda kopior.

”Det finns också skäl att anta att till exempel sådana frekventa framställningar som uppfattas som okynnesframställningar skulle minska i antal om myndigheterna regelmässigt såg till att sökanden faktiskt betalade avgifterna”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.