Bild: Getty Images

Föreslår förskottsbetalning för kopior av handlingar

STATSFÖRVALTNING2020-05-15

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att myndigheterna ska kunna ta betalt i förskott av den som begär ut kopior av allmänna handlingar. Bakgrunden är att många inte betalar för sina kopior.

Det finns en möjlighet för myndigheter att ta betalt för kopior av allmänna handlingar. Men det förekommer att den som begär ut kopiorna inte betalar sin avgift. Därför föreslår regeringen i en lagrådsremiss att det ska vara möjligt för myndigheter att helt eller delvis ta betalt för kopiorna i förväg. Förslaget innebär att en ny bestämmelse införs i offentlighets- och sekretesslagen.

Lagändringen ska göra det möjligt för en myndighet att besluta att den som begär att få en kopia av en allmän handling helt eller delvis ska betala avgiften innan kopian lämnas ut. Genom att avvakta med att kopiera handlingarna till dess att avgiften är betalad kan en myndighet försäkra sig om att få betalt för framställandet av kopior redan innan den avsätter resurser för kopiering och annan administrativ hantering i ärendet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Samtidigt får den enskilde på ett tidigt stadium klart besked om förväntad kostnad för begärda kopior.

”Det finns också skäl att anta att till exempel sådana frekventa framställningar som uppfattas som okynnesframställningar skulle minska i antal om myndigheterna regelmässigt såg till att sökanden faktiskt betalade avgifterna”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA