Föreslår ny regionkarta

REGIONFRÅGAN2011-03-10

Tre tidigare regionpolitiker från olika partier har på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sett över Sverigekartan och föreslår åtta regioner där Stockholm är en egen.

Roland Andersson, S, tidigare styrelseordförande i Västra Götalandsregionen, Jerker Swanstein, M, tidigare styrelseordförande i Region Skåne och Kent Johansson, C, tidigare regionråd i Västra Götalandsregionen, har haft SKLs uppdrag att besöka tongivande politiker för att diskutera regionfrågan. Deras arbete har resulterat i en rapport till SKLs styrelse med en lägesbeskrivning av de regionala diskussionerna och de problem som återstår att lösa. De lämnar också ett förslag till hur en framtida regional indelning skulle kunna se ut.

”Vi inser att det inte finns en regionindelning som tillgodoser alla behov. Vi vill därför uppmana landets politiker att fortsätta diskussionerna med öppet sinne och med ambitionen att stärka tilliten mellan olika parter. Det är vår övertygelse att en regionreform är nödvändig och möjlig – även om den slutliga indelningen blir en annan än den som vi ritat upp på vår karta”, skriver de tre i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Förslaget bygger på de fyra regioner som redan inrättats – Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland. Stockholms län skulle bli den femte regionen, medan Värmland skulle gå samman med Västra Götaland.

De nya regionerna skulle bli Svealandsregionen med Uppsala, Västmanland, Sörmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg, Götalandsregionen med Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge, samt Norrlandsregionen med Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

De tre politikerna bakom rapporten uppmanar regeringen att fullfölja en regionreform senast år 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA