Företagshälsovård kan ta över sjukvård

HÄLSA2006-08-22

En utvidgad företagshälsovård skulle kunna ta över uppgifter från Försäkringskassan och den allmänna sjukvården. Man kanske till och med skulle kunna slopa sjukintygen, enligt socialförsäkringsutredningen.

I en skrift från socialförsäkringsutredningen skissas en lösning där företagshälsovården arbetar med såväl arbetsmiljö och sjukvård som ansvar i sjukskrivningsprocessen. Förebilder finns delvis i Finland och Norge.

Enligt rapporten skulle sjukvården i så fall bli mer marknadsbaserad: man räknar med att de flesta vårdcentraler privatiseras och att de då kan erbjuda även företagshälsovård.

En sådan lösning kräver dock att parterna på arbetsmarknaden har ett gemensamt intresse av att hålla nere utgifterna för sjukskrivningar. Det skulle därför finnas en koppling mellan löneutrymmet och sjukskrivningskostnaderna.

Rapporten är skriven av ledamöterna i Anna Hedborgs socialförsäkringsutredning, men är inget formellt betänkande.

–Men många av idéerna i de skrifter vi publicerat kommer naturligtvis att finnas med i vårt slutbetänkande, säger utredningssekreterare Petter Odmark. De kan ses som debattinlägg från utredningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA