Försäkringskassan blir mer effektiv

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-12-20

Försäkringskassan har blivit mer effektiv sedan sammanslagningen till en enmyndighet, enligt en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen. Men en del av de regionala skillnaderna finns kvar.

Fram till och med 2004 sköttes administrationen av socialförsäkringen av Riksförsäkringsverket, RFV, och en självständig försäkringskassa i varje län. Från 2005 är det den sammanhållna myndigheten Försäkringskassan som sköter socialförsäkringen.

Ett skäl för sammanslagningen var att bättre nå regeringens mål om en rättssäker och effektiv socialförsäkringsadministration som håller hög kvalitet.

Nu har Inspektionen för socialförsäkringen granskat effektiviteten i den nya myndigheten. Flera resultat är positiva. De flesta handläggningstiderna har förbättrats, som exempelvis tiderna för sjuk- och aktivitetsersättning, arbetsskadelivränta och assistansersättning. Bostadsbidrag och bostadstillägg till pensionärer har däremot fått försämrade handläggningstider.

De regionala variationerna i beslutsfattandet – ett mått på enhetligheten i handläggningen – är fortsatt stor i vissa förmåner, trots att ett av syftena med att inrätta Försäkringskassan var just att minska dessa.

Kostnaderna per handlagt ärende har minskat, samtidigt som det inte finns några indikationer på att kvaliteten har försämrats.

Däremot påpekar utredarna att det inte finns några tillförlitliga mått för hur beslutskvaliteten, det vill säga förmågan att fatta korrekta beslut, har utvecklats under perioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA