Försäkringskassan fick bakläxa

JURIDIK2005-08-26

Att det är för jobbigt att ta fram uppgifterna är ingen ursäkt för att inte lämna ut en allmän handling. Det får Försäkringskassan i Västernorrland besked om i en dom från Regeringsrätten.

Det var i våras HSO, Handikappföreningarnas Samorganisation, i Västernorrland begärde att få ut avidentifierade uppgifter om 115 fall av indragen sjukpenning. Försäkringskassans länskontor avslog begäran och hänvisade till att det skulle vara alltför arbetskrävande att samla in och lämna ut de efterfrågade handlingarna.

Enligt avslagsbeslutet var de 115 fallen spridda på olika kontor och inte registrerade eller samlade på något särskilt sätt. Det skulle krävas en manuell sökning som skulle ta så stora arbetsinsatser att andra prioriterade arbetsuppgifter skulle bli eftersatta.

HSO överklagade beslutet till kammarrätten, som gav föreningen rätt. Sannolikt kunde vissa av handlingarna delvis omfattas av sekretess. konstaterade rätten. Men Försäkringskassan hade överhuvud taget inte gjort någon sekretessprövning. Och på de skäl kassan hade framfört fanns ingen grund för att inte lämna ut en allmän handling.

Försäkringskassan överklagade till Regeringsrätten, men där konstaterades att det bara är den som begärt ut en allmän handling som kan överklaga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA