Bild: Mostphotos

Försäkringskassan ska förbereda familjevecka

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2021-06-14
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att förbereda införandet av en familjevecka. Bara att utveckla ett nytt it-system för reformen beräknas ta flera månader.

Uppdraget att förbereda reformen får Försäkringskassan redan nu för att myndigheten i tid ska kunna starta utvecklingen av it-system för handläggningen. 

”Det här är ett viktigt steg för att förbereda införandet av familjeveckan”, kommenterar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

Det nya it-systemet för familjeveckan ska möjliggöra automatiserad handläggning. Enligt pressmeddelandet måste myndigheten också förbereda sig på andra sätt, eftersom den nya förmånen kommer att innebära många beslut och utbetalningar.

Syftet med familjeveckan är enligt regeringen att underlätta för förvärvsarbe­tande föräldrar att kombinera arbetsliv och familjeliv, förbättra för­utsättningarna för föräldrar att förvärvsarbeta, främja minskat del­tidsarbete samt ge föräldrar till något äldre barn bättre möjlig­heter att i vissa situationer vara lediga tillsammans med barnen.

Försäkringskassan ska slutredovisa uppdraget senast 31 mars 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Joachim Forsberg (ej verifierad) mån, 06/21/2021 - 13:42
Vad erbjuds då de som ej har några barn? Har det blivit så jobbigt att ta föräldraansvar så att de nu behöver en veckas extra betald semester? Jag kan se att sjukskrivningstalen för de som ej har barn kommer att gå upp för att kompensera. Det är faktiskt helt rimligt att ta en veckas sjukskrivning för att spara sina semesterdagar. Kanske var det inte tänkt så, men finns möjligheten ska den självklart utnyttjas. Det är ju helt i linje med det fria valet.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.