Försäkringskassan skyldig till diskriminering

DISKRIMINERING2018-09-12

Tingsrätten dömer Försäkringskassan att betala 20 000 kronor i böter till en synskadad kvinna, därför att hon diskriminerades när Försäkringskassans webbtjänst inte funkade med hennes skärmläsare.

Enligt domen från tingsrätten i Stockholm var det diskriminering i form av bristande tillgänglighet när kvinnan inte kunde använda Försäkringskassans webbtjänst för att ansöka om föräldrapenning, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett pressmeddelande. Det var DO som hade väckt talan mot Försäkringskassan vid Stockholms tingsrätt.

När en kvinna med synnedsättning i Stockholm i maj 2015 försökte ansöka om föräldrapenning via Försäkringskassans webbtjänst visade det sig att webbtjänsten inte gick att använda om man använde en speciell skärmläsare, ett verktyg som läser av informationen på en datorskärm och sedan presenterar den i form av exempelvis syntetiskt tal.

När kvinnan kontaktade Försäkringskassan fick hon beskedet att hon tills vidare endast kunde ansöka om föräldrapenningen genom att be en anhörig eller kollega om hjälp, eller att besöka ett servicekontor.

”Det här innebar att kvinnan har missgynnats eftersom en ansökan innehåller privata uppgifter om ekonomi som man inte ska behöva dela med utomstående, och det skulle kosta både tid och pengar för kvinnan att ta sig till ett servicekontor”, kommenterar chefen för DOs processenhet Martin Mörk i pressmeddelandet.

I sin dom konstaterar tingsrätten att Försäkringskassan inte hade gjort vad lagen kräver när kvinnan försökte använda webbtjänsten. Enligt domen har myndigheten prioriterat andra projekt och låtit anpassning av webbtjänsterna vänta. Domstolen anser att Försäkringskassan inte har genomfört de åtgärder som kan krävas av en stor statlig myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA