Försäkringskassan spår ökade kostnader

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-04-28

Försäkringskassan väntar ökade kostnader för socialförsäkringen under året. Framför allt är det kostnaderna för sjukförsäkring och assistans som kommer att stiga, enligt myndighetens prognos till regeringen.

Försäkringskassan räknar med att utgifterna på sikt kommer att öka inom de flesta ersättningar som myndigheten administrerar. Ökningen av ersättningsnivåerna drivs framför allt av ökande löner och växande prisbasbelopp. Inom områdena sjukpenning och assistansersättning väntar myndigheten dessutom att fler personer kommer att vara berättigade till ersättning. Nästa år beräknas utgifterna plana ut och blir något lägre än i år. Men därefter ökar kostnaderna igen och blir enligt prognosen ännu högre 2024 och 2025.

Kostnaderna för sjukpenningen kommer enligt Försäkringskassans beräkningar att öka från 37,6 miljarder kronor år 2021 till 40,1 miljarder kronor i år. Åren efter 2023 väntas utgifterna öka ytterligare för att år 2025 nå 41,6 miljarder kronor. Ökningen beror i huvudsak på de senaste årens lagändringar, som dels medför att sjukfallen blir längre, dels att ersättningen per sjukskriven blir högre.

Myndigheten räknar också med att antalet nya sjukfall med psykiatrisk diagnos kommer att bli fler efter att ha legat på en lägre nivå under coronapandemin. Det kommer att bidra till utgiftsökningen, eftersom sjukskrivningar med psykiatriska diagnoser enligt Försäkringskassan tenderar att vara längre. Sammantaget förväntas fler personer vara sjukskrivna 2025 än i dag.

Regeringen har också föreslagit ändringar av assistansersättningen, som både berör de så kallade grundläggande behoven och en schablonisering av föräldraansvaret. Det kommer enligt Försäkringskassans prognos att leda till att fler personer blir berättigade till assistansersättning. Enligt prognosen kommer lagändringarna att innebära att 2 000 fler kommer att få statlig assistansersättning. I relation till de drygt 400 personer som förväntas komma in i ersättningen under 2022 innebär det en stor ökning. De nya personerna väntas komma in under en treårsperiod.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA