Försäkringskassan stäms för diskriminering

DISKRIMINERING2017-12-20
Försäkringskassan stäms inför tingsrätten för diskriminering, skriver Arbetet. Stämningsansökan har lämnats in av LO-TCO Rättsskydd sedan en utlandsfödd fackmedlem nekats sjukpenning.

Mannen kom till Sverige i början av 1990-talet, Efter mer än tio års industriarbete fick han allvarliga ryggproblem, som ledde till flera år med sjukskrivningar och arbetslivsinriktad rehabilitering. Så småningom beviljades han lönebidrag på halvtid för en anpassad anställning, skriver Arbetet, men på grund av smärta kunde han inte arbeta alls. När mannens läkare sjukskrev honom i slutet av 2016, avslog Försäkringskassan hans ansökan om sjukpenning.

”Om du inte är nöjd med reglerna i Sverige kan du flytta härifrån”, var det besked han fick när han kritiserade Försäkringskassans beslut, skriver tidningen. Det var i samband med ett möte mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och mannens fackliga representant.

Den jurist vid LO-TCO Rättsskydd som företräder mannen anser att myndigheten genom uttalandet gjort sig skyldig till trakasserier på grund av mannens etniska bakgrund. Myndigheten krävs på 50 000 kronor i diskrimineringsersättning för brott mot diskrimineringslagen, uppger Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.