Försäkringskassan vill ”få fel”

LIVRÄNTA2005-11-25

Både Försäkringskassan och facket överklagar ett beslut i kammarrätten att neka livränta till en ST-medlem som skadades i en trafikolycka på väg till jobbet.

Det var sommaren 2002 som mannen på cykel var på väg till jobbet på länsarbetsnämnden när han blev påkörd av en bilist. Ett solklart fall för att godkännas som arbetsskada – om det inte hade varit så att han inte kom från sin egen bostad, utan från sin särbos.

Eftersom han sovit i ”fel” säng avslog Försäkringskassan hans begäran om livränta, men när mannen med fackets hjälp överklagade till länsrätten fick han rätt.

Försäkringskassan ansåg att det inte kan vara fråga om arbetsskada om man inte tagit den vanliga vägen mellan bostaden och arbetet – och bevisligen hade han inte åkt från den adress där han var mantalsskriven. Och kammarrätten gick på Försäkringskassans linje.

ST bestämde sig för att försöka få Regeringsrätten att ta upp fallet och vände sig till LO-TCO Rättsskydd för att få hjälp att överklaga. Men redan innan överklagandet var inlämnat överklagade Försäkringskassan – trots att domstolen gått på kassans linje.

Också Försäkringskassan har överklagat till förmån för ST-medlemmen och begär att Regeringsrätten upphäver kammarrättens avslag. Syftet är att få vägledning från högsta instans för framtida liknande fall. LO-TCO Rättsskydd kommer också att lämna in ett överklagande och begära att livränta ska utgå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA