Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg beskriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att utvecklingen där allt mer information lagras i publika molntjänster innebär att staten riskerar att gå miste om kontrollen.
Bild: Försäkringskassan
Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg beskriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att utvecklingen där allt mer information lagras i publika molntjänster innebär att staten riskerar att gå miste om kontrollen.

Försäkringskassan vill se gemensam molnstrategi

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-11-22

Myndigheter behöver en gemensam strategi för att hantera det faktum att en allt större andel information sparas i så kallade molntjänster, skriver Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i en debattartikel i Dagens Nyheter. ”Jag tror att det är viktigt att den svenska staten äger sina egna verktyg”, säger Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, till Publikt.

I en ny policyskrift, en så kallad vitbok, om publika molntjänster i offentlig verksamhet lyfter Försäkringskassan fram att landets myndigheter behöver en gemensam strategi för att kunna ha fortsatt kontroll över känslig information.

Strategin behövs för att myndigheter ska bli mindre beroende av enskilda tjänster, skriver man i vitboken.

Generaldirektör Nils Öberg beskriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att utvecklingen mot att allt mer information lagras i publika molntjänster innebär att man riskerar att gå miste om kontrollen.

”Konsekvensen är att de digitala produkter och tjänster som erbjuds offentliga aktörer inte längre kommer att kontrolleras av oss själva helt oavsett om servrarna ifråga ligger i Sverige eller någon annanstans”, skriver Nils Öberg i Dagens Nyheter.

Den centrala frågan om lämpligheten i att landets myndigheter avsäger sig kontroll över samhällsbärande information till privata företag, och i vissa fall till andra länder, är inte tillräckligt diskuterad, skriver Nils Öberg.

Facket är inne på samma linje. STs vice avdelningsordförande Thomas Åding ser Försäkringskassans initiativ till diskussion i frågan om molntjänster som viktigt.

– Det är ett bra drag av ledningen att lyfta upp frågan om vi ska gå vidare genom att anlita utländska företag eller om vi ska erbjuda ett eget statligt moln. Jag tror att det är viktigt att den svenska staten äger sina egna verktyg, säger han till Publikt.

Försäkringskassans vitbok utgår främst från Försäkringskassans verksamhet, men tanken är att andra myndigheter ska kunna applicera policyn, skriver man i vitboken.

Thomas Åding, vice ordförande ST inom Försäkringskassan.
Bild: Casper Hedberg
Thomas Åding, vice ordförande ST inom Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA