Försäkringskassan vill skärpa lagen

ASSISTANS2019-11-13
I ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.

Det är efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som Försäkringskassan uppmärksammar regeringen på olämpliga och  kriminella företag fått ökade möjligheter att arbeta med personlig assistans. Därför föreslår Försäkringskassan i skrivelsen att lagtexten i socialförsäkringsbalken ska skärpas. Enligt myndigheten innebär domen att myndigheten inte längre kan neka att betala ut assistansersättning till en enskild försäkrad, även om assistansen utförts av en anordnare som saknar tillstånd.

”Vi kan aldrig acceptera att olämpliga eller rent brottsliga aktörer utnyttjar luckor i lagen och skor sig på människor i stort behov av hjälp”, kommenterar Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan, begäran i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har möjlighet att stoppa utbetalningar till en anordnare utan tillstånd och i stället betala ersättningen direkt till den försäkrade. Men det förekommer att assistansbolag utnyttjar den som fått assistans som mellanhand, och då hamnar pengarna ändå hos bolaget.

”Att stoppa utbetalningar kan få stora konsekvenser för den som får assistans och avsikten med vår skrivelse är att komma åt felaktigt utnyttjande av försäkringen samt förhindra brottsliga upplägg. Därför föreslår vi en formulering som säger att vi ska kunna fortsätta betala ut ersättning om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel handla om att hen anställer egna assistenter under tiden hen hittar en ny anordnare som uppfyller kraven”, konstaterar Marie Axelsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.