Bild: Marta Kaszuba Åkerblom

Försiktig finanspolitik ska bromsa inflationen

STATSBUDGET2023-04-17

Lågkonjunkturen fortsätter under 2024 och arbetslösheten ökar ytterligare, spår regeringen i vårpropositionen. Politiken fokuserar på att skydda särskilt utsatta hushåll och på åtgärder mot arbetslöshet och inflation.

Regeringens bedömning är att nivån på arbetslösheten kommer att bli 7,9 procent i år och öka till 8,3 procent nästa år. Först 2026 väntas den sjunka till 2022 års nivå – 7,5 procent.

Samtidigt vill regeringen inte föra en expansiv finanspolitik på grund av den höga inflationen. I vårpropositionen definieras den förda finanspolitiken som neutral eller försiktig – den ska varken hämma eller stimulera efterfrågan.  

Regeringen lyfter fram redan fattade beslut om elstöd, och i vårändringsbudgeten föreslås tillskott till vuxenutbildning och en höjning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag med 50 miljoner kronor. Konkurrensverket ska stärka tillsynen över konkurrensen vad gäller matpriserna.

I övrigt innehåller vårpropositionen få konkreta förslag. En stor bidragsreform aviseras, som ska stärka den så kallade arbetslinjen. Bland annat vill regeringen införa ett bidragstak och höja bidragströskeln för människor som invandrat. Under våren ska också en produktivitetskommission tillsättas, som ska undersöka hur produktiviteten kan öka i svensk ekonomi.

TCOs ordförande Therese Svanström skriver i en kommentar att kommuner och regioner behöver mer statligt stöd, men att satsningen på yrkeshögskolan, yrkesvux och Arbetsförmedlingen är positiv:

”Stärkt kompetensförsörjning är alltid ett viktigt sätt att rusta människor i en osäker tid. Det är bra att regeringen satsar på extra platser på yrkesvux och Yrkeshögskolan i denna ekonomiskt osäkra tid.”

LOs ordförande Susanna Gideonsson saknar förstärkningar av arbetsmarknadspolitiken och välfärden, liksom stöd till grupper som drabbats hårt ekonomiskt av krisen.

Även Saco kritiserar budgeten för att vara alltför återhållsam.

”Många år av sparande har urholkat välfärden, och klimatomställningen går för långsamt. Resurser behövs för att stärka ekonomin på lång sikt. Regeringen bör därför tillfälligt överge överskottsmålet”, skriver Sacos chefsekonom Håkan Regnér i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA