Tre forskare vid Lunds universitet har fått ta emot hot på olika sätt. En av dem fick ett brev som innehöll ett fasttejpat rakblad, uppger Sydsvenskan.
Bild: Mostphotos
Tre forskare vid Lunds universitet har fått ta emot hot på olika sätt. En av dem fick ett brev som innehöll ett fasttejpat rakblad, uppger Sydsvenskan.

Forskare fick hotbrev med rakblad

HÖGSKOLAN2020-06-02
Två anställda på Lunds universitet har fått hotbrev skickade till sig. I det ena brevet satt ett rakblad fasttejpat i övre delen av brevet. ”Vi ser allvarligt på hot som riktas mot anställda och våra medlemmar”, säger EvaLena Moser, ordförande för ST inom Lunds universitet, till Publikt.

När en forskare vid Lunds universitet öppnade ett brev möttes hen av ett fasttejpat rakblad och meddelande om att brevet är ”en sylvass varning”. En annan forskare har fått hotbrev skickat till sin hemadress, rapporterar Sydsvenskan.

Ytterligare en forskare har upptäckt att någon klistrat upp en dekal i närheten av hens bostad där det står att organisationen Djurfront har bevakning på området, uppger samma tidning. Samtliga forskare ska arbeta med forskning som kan kopplas till djurförsök.

ST inom Lunds universitet har inte blivit inkopplade och man har inte heller fått några reaktioner från medlemmar kring händelserna, säger EvaLena Moser, ordförande för ST inom Lunds universitet till Publikt.

Hon känner inte till att liknande hot som kan kopplas till djurförsök har drabbat anställda vid Lunds universitet tidigare, och facket kommer att ta upp frågan med universitetets ledning inom kort.

– Det är klart att vi ser allvarligt på hot som riktas mot anställda och våra medlemmar. Man måste ha en dialog så att man vidtar åtgärder för att skydda de anställda, säger EvaLena Moser.

Sydsvenskan har varit i kontakt med organisationen som uppger att det pågår en kampanj kring djurförsök riktad mot Lunds universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.