Annons:

Tre forskare vid Lunds universitet har fått ta emot hot på olika sätt. En av dem fick ett brev som innehöll ett fasttejpat rakblad, uppger Sydsvenskan.
Bild: Mostphotos
Tre forskare vid Lunds universitet har fått ta emot hot på olika sätt. En av dem fick ett brev som innehöll ett fasttejpat rakblad, uppger Sydsvenskan.

Forskare fick hotbrev med rakblad

HÖGSKOLAN2020-06-02

Två anställda på Lunds universitet har fått hotbrev skickade till sig. I det ena brevet satt ett rakblad fasttejpat i övre delen av brevet. ”Vi ser allvarligt på hot som riktas mot anställda och våra medlemmar”, säger EvaLena Moser, ordförande för ST inom Lunds universitet, till Publikt.

När en forskare vid Lunds universitet öppnade ett brev möttes hen av ett fasttejpat rakblad och meddelande om att brevet är ”en sylvass varning”. En annan forskare har fått hotbrev skickat till sin hemadress, rapporterar Sydsvenskan.

Ytterligare en forskare har upptäckt att någon klistrat upp en dekal i närheten av hens bostad där det står att organisationen Djurfront har bevakning på området, uppger samma tidning. Samtliga forskare ska arbeta med forskning som kan kopplas till djurförsök.

ST inom Lunds universitet har inte blivit inkopplade och man har inte heller fått några reaktioner från medlemmar kring händelserna, säger EvaLena Moser, ordförande för ST inom Lunds universitet till Publikt.

Hon känner inte till att liknande hot som kan kopplas till djurförsök har drabbat anställda vid Lunds universitet tidigare, och facket kommer att ta upp frågan med universitetets ledning inom kort.

– Det är klart att vi ser allvarligt på hot som riktas mot anställda och våra medlemmar. Man måste ha en dialog så att man vidtar åtgärder för att skydda de anställda, säger EvaLena Moser.

Sydsvenskan har varit i kontakt med organisationen som uppger att det pågår en kampanj kring djurförsök riktad mot Lunds universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA