Förslag flytta Riksutställningar till Gotland

NYHET2005-04-04

Riksutställningar kan bli ytterligare en myndighet som omlokaliseras. Dess chef Ann Follin anser att förslaget är dåligt underbyggt och olämpligt.

Enligt Riksutställningar har förslaget om omlokalisering blivit aktuellt därför att regeringen måste ompröva att flytta hela Riksantikvarieämbetet till Gotland.

I ett yttrande till kulturdepartementet betonar Riksutställningars generaldirektör Ann Follin det orimliga i att förlägga en institution med riksomfattande turnerande uppdrag på en ö. Det skulle medföra ökade kostnader för transporter och byggresor. Hon reagerar också mot att förslaget inte föregåtts av någon utredning.

– Ett idiotiskt förslag, säger Karl-Olov Bergström som är STs ordförande på Riksutställningar. Vi reser redan nu mycket i landet men om vi hamnar på Gotland måste vi först ta färja till fastlandet. Våra utställningar transporteras med lastbilar. Bara det skulle ge en merkostnad på tre miljoner kronor om året.

Om förslaget blir till beslut före sommaren är det sagt att en eventuell flytt skulle ske från 1 januari nästa år. Enligt honom betyder det ett stort avbräck i utställningsverksamheten.

Förslaget kom helt oväntat och personalen är orolig. Få av de 60 anställda, av vilka 28 är ST-medlemmar, kan tänka sig att följa med.

På Kulturdepartementet svarar man att ett avgörande om Riksantikvarieämbetet ännu inte finns,

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA