Förslag lägga ner Ekobrottsmyndigheten

BROTT2007-01-31

Regeringens särskilda utredare föreslår att Ekobrottsmyndigheten läggs ner. Enligt utredningen bedrivs kampen mot ekobrott effektivare av polis och åklagare.

Domaren Barbro Thorblad fick år 2005 den dåvarande socialdemokratiska regeringens uppdrag att se över Ekobrottsmyndighetens organisation och föreslå lämpliga förändringar. Utredningen har inte hittat något som tyder på att arbetet inom myndigheten skulle vara effektivare än utanför. Inte heller har man hittat några belägg på att Ekobrottsmyndigheten skulle arbeta ineffektivt.

Utredaren har ändå sett övervägande fördelar med att föra ekobrotten tillbaka till polis och åklagare. Framför allt ökar det effektiviteten när samma personer begår olika sorters brott.

– Vi har en ökande uppmärksamhet på blandbrottsligheten – att den organiserade brottsligheten även ägnar sig åt ekobrottslighet. Det finns också gränsdragningsproblematik, brott som inte är så lätt att se om de är ekobrott eller om de egentligen är någon annan typ av brott, till exempel vanligt bedrägeri, sa utredaren Barbro Thorblad i samband med en presskonferens.

Ett viktigt skäl att föra tillbaka ekobrottsfrågorna till polis och åklagare är enligt Barbro Thorblad den nya organisationen inom Åklagarmyndigheten. Man arbetar rikstäckande och har utvecklingscentra som har hand om olika brottstyper och där anser utredaren att ekobrotten passar väl in.

­– Det här blir effektivare för den totala brottsbekämpningen, och det är naturligtvis en besparing på sikt, sa Barbro Thorblad.

Enligt utredningens uppfattning ska en integrering av ekobrottsbekämpningen i Åklagarmyndigheten och Polisen inte leda till några uppsägningar av personal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA