Förslag om insyn i statliga bolag

ÖPPENHET2004-08-26

Offentlighetsprincipen ska gälla i statliga bolag. Det föreslår Offentlighets- och sekretesskommittén som idag har lämnat sitt slutbetänkande till regeringen.

Kommittén föreslår att offentlighetsprincipen ska tillämpas i aktiebolag, ekonomiska föreningar, stiftelser och handelsbolag där staten har ett dominerande inflytande.

Men företag som är börsnoterade ska inte omfattas av offentlighetsprincipen.

Regeringen ska också få möjlighet att undanta företag från rätten till insyn, men sådana undantag ska inte vara tillåtna om företaget har monopol.

Om förslaget går igenom blir meddelarfriheten, det vill säga rätten att läcka hemliga uppgifter till media, densamma för anställda i statliga bolag som för anställda på myndigheter.

Kommittén vill också stärka meddelarskyddet för anställda i kommunala företag som omfattas av offentlighetsprincipen.

Ett annat förslag är att lätta på utrikessekretessen. Idag gäller den om det finns risk för störningar i de mellanfolkliga förbindelserna om en uppgift lämnas ut. Men kommittén menar att det måste finnas en risk för att förbindelserna skadas vid ett utlämnande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA