Förslag om ny sekretessregel

ÖPPENHET2013-01-14

Det ska bli lättare att hemligstämpla ”överskottsinformation” som en myndighet får från en annan myndighet, enligt ett utredningsförslag.

Förslaget från regeringens utredare, justitierådet Henrik Jermsten, innebär en skärpning av offentlighets- och sekretesslagen.

Bakgrunden är att myndigheter kan ha direkt elektronisk tillgång till uppgifter som finns lagrade hos en annan myndighet. De uppgifter som den mottagande myndigheten inte har användning för – och ibland inte ens får ta del av – kallas överskottsinformation. Enligt tryckfrihetsförordningen, TF, är överskottsinformationen som huvudregel allmän handling hos den mottagande myndigheten, som måste göra en sekretessprövning om någon begär ut uppgifter.

Regeringen ville att utredningen skulle bedöma om definitionen av allmän handling i TF behöver ändras så att uppgifter som en myndighet fått från en annan myndighet inte ska anses vara allmän handling. Men utredaren Henrik Jermsten kommer fram till att det inte vore lämpligt. TF är ett redan svårgripbart regelkomplex, och risken är att begripligheten försämras ytterligare med en sådan förändring, anser han.

Däremot vill han ändra offentlighets- och sekretesslagen. Utredningens förslag är att sekretessbestämmelser i den så kallade värdmyndigheten ska gälla även för en mottagande myndighet i de fall där den mottagande myndigheten inte själv får behandla uppgifterna.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA