Annons:

Förslag sänka tröskeln tillbaka till jobbet

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2025-05-12

Regeringskansliet föreslår ändringar i socialförsäkringsbalken för att sänka trösklarna för återgång i arbete. Enligt departemenspromemorian ska man under viss tid kunna arbetspröva hos den egna arbetsgivaren med bibehållen sjukpenning.

Syftet med förändringarna är enligt ett pressmeddelande att ingen ska behöva fastna i sjukskrivning längre än nödvändigt. Genom att öppna en möjlighet att arbetsträna på den egna arbetsplatsen ska vägen tillbaka till arbete bli tryggare. Förslaget från socialdepartementet innebär att det ska bli möjligt för en person som är sjukskriven på heltid att pröva att arbeta utan att förlora rätten till sjukpenning. Det skapar enligt regeringen ett andrum där både individ och arbetsgivare kan hitta rätt väg framåt, utan att allt måste fungera direkt.

”Sjukförsäkringen ska inte bara ge ekonomisk trygghet när arbetsförmågan brister – den ska också skapa broar tillbaka. När människor får möjlighet att pröva sin arbetsförmåga i praktiken, med stöd från arbetsgivaren och utan att riskera sin ersättning, då ökar chansen att ta sig tillbaka”, betonar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, i pressmeddelandet.

Enligt förslaget ska de föreslagna lag- och förordningsändringarna träda i kraft 1 mars 2026.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA