Förslag för snabbare rättegångar

RÄTTSVÄSENDET2015-09-21

Rättegångar kan genomföras snabbare och mer rättssäkert genom att de skräddarsys efter de förutsättningar som finns. Det kommer Svea hovrätt fram till efter en egen utredning.

Svea hovrätt har lagt fram rapporten En skräddarsydd rättegång – och vägen dit. Den bygger på en utredning där domare på Svea hovrätt, tingsrättsdomare, åklagare och försvarsadvokater har deltagit. Rapporten lämnar förslag på hur stora brottmål bör handläggas för en rätts­säker och snabbare rättegång.

I rapporten föreslås att rättegången ska skräddarsys på så sätt att handläggningen i domstolarna anpassas efter målets beskaffenhet. Domstolens prövning ska fokusera på det parterna är oense om. Därför ska domstolen mer aktivt reda ut parternas positioner och i detalj ta reda på i vilka avseenden åklagaren och försvaret har delade meningar. Den ska också se till att inget onödigt dras in i målet och att bevisningen läggs fram på ett ändamålsenligt sätt.

Syftet med förslagen är att komma till rätta med de särskilda svårigheter som stora brottmål för med sig, till exempel långa häktningstider och utdragna och kostsamma processer. Enligt hovrättsrådet Niklas Wågnert, som lett utredningen, ryms de här förslagen inom gällande lagstiftning:

”Vi kan bli bättre på att i betydligt större utsträckning, med mer kraft och på ett tidigare stadium, använda de möjligheter som finns”, säger han i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA