Försök gav få jobb till arbetslösa

FRIÅR2004-05-04

Friårsförsöket blir dyrare än väntat, visar en forskningsrapport. En anledning är att få arbetslösa anställs som vikarier.

Försöket med friår pågår i tolv kommuner och innebär att en anställd kan få tjänstledigt 3-12 månader med ersättning motsvarande 85 procent av a-kassenivån. En arbetslös person inskriven vid arbetsförmedlingen anställs då som vikarie.

Enligt en utvärdering som Linus Lindström vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, gjort, är det emellertid få arbetslösa som får jobb genom försöket. Över hälften av vikarierna hade arbete när de blev erbjudna friårsvik. Mer än var tredje fanns redan på arbetsplatsen där vikariatet erbjöds.

Bara 40 procent gick på a-kassa månaden innan de fick ett friårsvikariat. Det betyder att statens kostnader för a-kassan inte blir särskilt mycket mindre genom friåret.

–Reglerna kräver bara att man är arbetslös vid anställningstillfället, det vill säga när man börjar vikariatet, säger Linus Lindström. I vissa kommuner krävs att man ska ha varit inskriven åtminstone en dag vid arbetsförmedlingen, men det är ju inte heller så mycket.

Utvärderingen tyder också på att friåret inte medför någon omfattande minskning av de långa sjukskrivningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA