Först arbetslös – sedan utbildning

KRIMINALVÅRD2006-06-21

Det jäser av missnöje på frivården i Uppsala sedan arbetsgivaren Region Mitt hotat säga upp personal på visstidsförordnanden. De ska ersättas med kriminalvårdare från Salberga.

–Vi fick besked om att alla som inte var fast anställda skulle sägas upp och ersättas av tillsvidareanställd personal som anställts för att jobba på Salberga, berättar Birgitta Eriksson, facklig företrädare för ST på frivården i Uppsala.

På frivården är nästan varannan medarbetare visstidsanställd på olika förordnanden. Enligt arbetsgivaren ska dessa nu sägas upp och bli arbetslösa.

»Gå till arbetsförmedlingen«

Enligt Birgitta Eriksson uppmanar arbetsgivaren dem att gå till arbetsförmedlingen och begära att få utbildning. Då kan de få Kriminalvårdens grundutbildning Krut som arbetsmarknadsåtgärd. Gör man inte det ska man inte påräkna någon ny anställning i Kriminalvården.

–Folk är urförbannade. Det är en salig röra och ingen verkar ha koll på någonting. Här på frivården är vi just nu överens om att Kriminalvården är en urusel arbetsgivare, säger Birgitta Eriksson.

Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, tycker arbetsgivaren beter sig klantigt:

–Det är etiskt och moraliskt ett bedrövligt system att människor ska behöva gå vägen över arbetslöshet och a-kassa för att få den utbildning Kriminalvården har lovat dem. Det får oerhörda konsekvenser för våra medlemmar och skapar dessutom kaos på vissa arbetsplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA