Försvarade regeringssamtal till läkare

KONSTITUTIONSUTSKOTTET2012-04-26

Regeringen gjorde inget fel när den tryckte på för att den då mordmisstänkte läkaren skulle ta timeout från sitt uppdrag som ledamot i en etikprövningsnämnd. Det hävdade förre forskningsministern Tobias Krantz på konstitutionsutskottets utfrågning i dag.

− Det är regeringen som entledigar och tillsätter ledamöter i etikprövningsnämnden, därför var det också naturligt att regeringen förde en dialog med den då mordmisstänkte läkaren, sade Tobias Krantz, FP.

Läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus friades i slutet av 2011 från misstankar om att ha påskyndat en för tidigt född flickas död. Under tiden för rättsprocessen var hon förordnad av regeringen som ledamot i en etikprövningsnämnd, som är en myndighet.

Kritiken mot Tobias Krantz handlar om att han via rättschefen Charlotta Abrahamsson tagit kontakt med läkaren och framfört att departementet ansåg att det var lämpligt med timeout från uppdraget som ledamot i nämnden under pågående rättsprocess. Fallet uppmärksammades i slutet av förra året av Publikt, då ST Press. Det ledde till att Peter Eriksson, MP, anmälde ärendet till konstitutionsutskottet.

I sin anmälan ifrågasatte Peter Eriksson om departementets agerande var förenligt med att en åtalad är oskyldig till domstol funnit annat. Han påpekade också att enskilda statsråd inte får gå in och styra över en myndighet på egen hand.

Under förhöret framkom att Tobias Krantz inte tyckte att han eller departementet agerade fel när de ringde upp den då mordmisstänkte läkaren. Han menade att regeringen stod inför tre handlingsalternativ; att inte göra något alls, att entlediga läkaren eller att föra en dialog om timeout med henne.

− Hade vi fattat beslut om entledigande hade det setts som att regeringen hade föregripit den rättsprocess som pågick, sade han.

Vid förhöret framgick också att det saknas reglering som ger regeringen möjlighet att göra en regelrätt avstängning. Men Tobias Krantz menade att den rättsutredning som gjorts av departementet gav stöd för att departementet skulle kunna handla i analogi med rättegångsbalkens regler för att stänga av brottsmisstänkta nämndemän.

− Men det finns också en reglering av att enskilda ministrar inte får gå in och agera i självständiga myndigheter och tala om när enskilda ledamöter inte är lämpliga, replikerade Peter Eriksson.

Frågan om hur frivillig timeouten var kom upp på förhöret. I tidigare förhör med läkaren har hon uppgett för konstitutionsutskottet att hon upplevde att timeout var ett krav.

− Men så var det absolut inte, svarade Tobias Krantz.

Socialdemokraternas Hans Ekström och vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby ifrågasatte varför regeringen inte på något sätt dokumenterat ärendet skriftligt, när läkaren själv önskade skriftliga besked.

− Skälet till det var dels att det inte fanns ett formellt beslut i den mening hon efterfrågade, dels att det var en mycket känslig situation och att läkarens identitet vid den här tiden inte var känd. Om vi hade initierat ett regeringsärende hade det krävts en omfattande dokumentation och identiteten på läkaren hade röjts, sade Tobias Krantz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA