Försvaret sparar på FOIs forskning

FOI2008-05-16

Försvarets sparförslag innehåller en 30-procentig minskning av forskningsuppdrag till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Av:  Rita Rusanen

Försvarsmakten, som är FOIs största uppdragsgivare, anser att för stor del av bidragen går till grundforskning som försvaret inte har någon nytta av. Därför föreslår man i sitt kompletterande budgetunderlag till regeringen en minskning av forskninganslagen med en kvarts miljard kronor per år - en nedskärning med 30 procent.

För FOI är den förväntade minskningen av beställningarna från Försvarsmakten hanterbara, skriver Madelene Sandström, generaldirektör på myndigheten, i ett pressmeddelande. De kompenseras av en fortsatt satsning på kunder utanför försvaret. Målet är att 30 procent av intäkterna ska komma från andra myndigheter och beställare år 2009. Även FOIs internationella samarbete ökar, med bland annat finansiering från EU.

Anders Andersson, vice ordförande för ST inom FOI, säger att de senaste årens besparingar har gjort personalen luttrad.

– Om det är forskningsbudgeten som ska dras ner då är det i större grad Saco som drabbas. Stödfunktionen i FOI har redan drabbat ST i tidigare besparingar.

Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI har omkring 1 000 anställda, varav 800 forskare. 94 procent av forskningen sker på uppdrag, bara 6 procent finansieras genom anslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA