Fortsatt kampanj mot nya a-kasseregler

A-KASSAN2006-11-29

Medlemsavgiften i STs a-kassa höjs från 84 till 315 kronor i månaden nästa år, bedömer a-kassornas samorganisation. Akademikernas a-kassa kommer »bara« att kosta 250 kronor, eftersom regeringen ändrat en punkt i sitt förslag.

De starka fackliga protesterna har avsatt få spår i det slutliga förslag som regeringen överlämnat till riksdagen. Det innebär i korthet att ersättningen till arbetslösa sänks, avgiften höjs kraftigt och det blir svårare att kvalificera sig för a-kassa. Avgiftshöjningen, som inte ska tas ut av arbetslösa, blir enligt regeringen maximalt 300 kronor i månaden.

Bara på en väsentlig punkt har regeringen ändrat sig, och då efter påpekanden från lagrådet. Metoden för att räkna ut den nya, extra avgiften till kassan har nu ändrats, vilket gynnar bland annat Akademikernas a-kassa. Ändringen gjordes för att ingen kassa ska behöva kräva in mer i avgifter från medlemmarna än man betalar ut i form av a-kasseersättning.

»Sammanlagt bra för kvinnor«

Lagrådet ansåg också att regeringen måste motivera tydligare varför man lägger ett förslag som missgynnar kvinnor, vilket regeringen själv medger att det gör. I propositionen finns därför nya skrivningar, som i huvudsak går ut på att andra delar av den förda politiken är bra för kvinnor, och att det sammanlagda resultatet blir positivt.

De a-kassor som inte har tillräckligt med kapital kommer att bli tvungna att göra en extra uttaxering för att klara av att betala in den förhöjda avgiften till staten. Journalisternas a-kassa bedömer exempelvis att man måste ta ut 1000 kronor extra av varje medlem i januari, enligt tidningen Journalisten.

A-kassorna hinner inte med

Chefen för STs a-kassa, Marianne Kjellquist, säger dock att STs medlemmar inte behöver oroa sig för motsvarande uttaxering.

A-kassorna har länge varnat för att tiden för förberedelser är för kort. Den senaste bedömningen från A-kassornas samorganisation, SO, är att man inte hinner samordna de nya ersättningsnivåerna och ersättningsperioderna med Försäkringskassan. Inte heller går det att tekniskt genomföra avgiftsbefrielse för den som är arbetslös, eftersom det också förutsätter en samordning med Försäkringskassan.

TCO och medlemsförbunden har ordnat manifestationer på flera håll i landet och fortsätter att driva sin kampanj tills riksdagen fattar sitt beslut före jul. I Stockholm bjöd man riksdagsledamöter på kaffe och samtal på morgonen den dag regeringen lämnade sitt förslag. TCO har en särskild hemsida, www.a-kassan.nu, med information, debattartiklar och kalendarium

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA