Fortsatt ovisshet för Naturvårdsverket

NATURVÅRDSVERKET2019-04-18
I vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.

När riksdagen i december 2018 antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebar det att Naturvårdsverket tappade 2,7 miljarder kronor sammantaget, fördelat på flera olika anslag. Anslagen är riktade till lokala och regionala intressenter, som kan ansöka om medel för klimat- och miljöåtgärder, men hanteras av Naturvårdsverket och länsstyrelserna.

Neddragningen innebar inte någon större förändring av förvaltningsanslaget, men den samlade effekten är att myndigheten har dragit ned på antalet anställda med 30 personer sedan runt årsskiftet, berättar myndighetens generaldirektör Björn Risinger.

– Det har gjorts med naturlig avgång och avslutning av visstidsanställningar, så inga varsel har behövts, säger han till Publikt.

Nu har regeringen i vårändringsbudgeten höjt Naturvårdsverkets förvaltningsanslag med 10 miljoner kronor och återfört omkring 1,2 miljarder kronor till olika anslag. Den största satsningen görs på ”klimatklivet” med 750 miljoner kronor. 300 miljoner kronor avsätts till åtgärder för att skydda och sköta om värdefull natur.

Det innebär betydligt mer arbete för Naturvårdsverkets personal.

Men några besked om de övriga anslagen får användas för Naturvårdsverkets egna medarbetare har inte lämnats eftersom villkoren för anslagen kommer först i och med de ändrade regleringsbreven – som brukar komma innan midsommar.

– Vi kan därför inte utgå från att vi får använda ett visst anslag, eller starta verksamhet bara för att anslaget höjts i vårändringsbudgeten, säger Björn Risinger.

Naturvårdsverket har omkring 600 medarbetare i Stockholm och Östersund.

 

Björn Risinger, generaldirektör vid Naturvårdsverket.
Bild: Naturvårdsverket.
Björn Risinger, generaldirektör vid Naturvårdsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.