Främlingsfientlig sajt polisanmäld

INTEGRITET2012-04-26

Datainspektionen polisanmäler Migileaks, som publicerat domar om namngivna asylsökande. Migileaks har tagits över av sajten Avpixlat, med nära anknytning till Sverigedemokraterna. Även Avpixlat har polisanmälts.

Migileaks publicering av domar från migrationsdomstolarna är kränkande i personuppgiftslagens mening, enligt Datainspektionen som har till uppgift att övervaka att lagen följs.

Sajten har delvis haft ett journalistiskt ändamål, och då gäller inte personuppgiftslagen, skriver Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Men den innehåller också uppgifter av mer privat karaktär, konstaterar myndigheten. Ofta har den asylsökandes personnummer och adress publicerats, liksom uppgifter om lagöverträdelser av namngivna personer som sökt asyl. Det strider mot lagen och uppgifterna borde därför ha anonymiserats, enligt inspektionen.

Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, förklarar att det finns en gräns för vad som omfattas av undantaget för journalistiska ändamål:

– Uppgifter av rent privat karaktär faller utanför det journalistiska undantaget även om webbplatsen i sig har ett journalistiskt ändamål.

Från Migileaks har man hävdat att publiceringen är laglig då uppgifterna kommer från allmänna handlingar som sekretessgranskats av domstolarna.

Det håller Datainspektionen inte med om:

”Men bara för att en offentlig myndighet lämnar ut en allmän handling betyder det inte att det är fritt fram att publicera den på internet”, kommenterar Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i pressmeddelandet.

Migileaks är numera nedlagt men ingår som en del i sajten Avpixlat som står Sverigedemokraterna nära. Bland annat har den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth upplåtit sitt bankkonto för donationer till sajten.

Ytterligare en sajt som publicerar materialet har polisanmälts av Datainspektionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.