Framtidsfrågor tema på årets förbundsstämma

STÄMMA2007-06-18

Regeringen bäddar för privatiseringar genom att underminera den statliga förvaltningen, hävdade STs ordförande på årets förbundsstämma. I övrigt låg fokus på avtalsrörelsen, facklig politik och sjunkande medlemstal.

ST samlar varje år ombud från samtliga förbundets avdelningar till förbundsstämma, som är högsta beslutande organ mellan de kongresser som hålls vart fjärde år. Årets stämma hölls i Bålsta utanför Stockholm de sista dagarna i maj.

Förbundsordförande Annette Carnhede riktade i sitt öppningsanförande hård kritik mot regeringens besparingar på statliga myndigheter, som hon menar är ett försök att underminera den statliga förvaltningen: nedskärningarna hindrar myndigheterna från att leverera det som medborgarna förväntar sig och regeringen lovar.

– Då kommer regeringen att presentera de enkla lösningarna och sjunga privatiseringens lov. Denna utveckling kan vi inte
acceptera, sade Annette Carnhede.

Diskuterade avtalskrav

Förbundsstämman fick en lägesrapport från avtalsrörelsen så här långt, och fick gruppvis diskutera vilka krav som är viktigast i de lokala förhandlingarna. De 125 ombuden diskuterade också vilka facklig-politiska frågor förbundet bör driva de kommande åren, som ett avstamp inför nästa års kongress.

Framtidsstrategin avgör hur väl förbundet lyckas hantera sjunkande medlemstal, generationsväxling och förändrade förutsättningar i politik och samhälle.

Nästa år väljer STs kongress en ny styrelse för de närmaste fyra åren. Valet av valberedning vållade därför viss diskussion på stämman. ST inom Posten önskade ytterligare en bolagsrepresentant som ordinarie ledamot, men deras kandidat förlorade i en sluten omröstning. Försäkringskassans Ann-Britt Nilsson valdes till sammankallande i valberedningen med tio rösters marginal mot utmanaren Lars-Erik Backström från Arbetsmarknadsverket.

På stämman hölls också en kortfattad extrakongress, som formellt tog beslut om att skilja på medlemskap i förbundet och a-kassan. Avdelningar och sektioner får också längre tid på sig att färdigställa verksamhetsberättelser och revision.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA