Utdrag från rapporten Kriminalvård och statistik 2020.
Utdrag från rapporten Kriminalvård och statistik 2020.

Fullsatt på anstalter och häkten under förra året

KRIMINALVÅRDEN2021-06-17
Beläggningen i Kriminalvården var i genomsnitt över 100 procent både i häkten och på anstalter under 2020. Det var den högsta nivån sedan 1989, enligt Kriminalvårdens statistik.

Under 2020 fick pandemin stor effekt på verksamheten, konstaterar Kriminalvården i ett pressmeddelande. Den ledde bland annat till fler avskildheter och färre permissioner. En tydlig trend under 2020 var att beläggningssituationen blev än mer ansträngd. Beläggningen var i genomsnitt 101 procent i häktena och 103 procent på anstalterna. I häktena var beläggningsnivån under 2020 den högsta sedan 1989.

Pandemins påverkan på verksamheten framgår också av statistiken. Antalet beslut om avskildhet ökade med nästan 8 400 till 27 536 under 2020 jämfört med året innan. En förklaring är enligt pressmeddelandet att fler beslut om avskildhet fattades för att begränsa smittspridningen.

”En annan effekt av pandemin är att antalet permissioner minskade. Vi fattade tidigt beslut om att begränsa antalet permissioner för att begränsa smittspridningen”, konstaterar kriminalvårdsdirektör Hanna Jarl i pressmeddelandet.

Antalet återfall i brott inom tre år låg på 30 procent under 2020, liksom under 2019. Andelen har legat stabilt runt 30 procent sedan 2011. Inga rymningar från anstalter eller häkten inträffade under 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.