Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.
Bild: Kriminalvården
Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Kriminalvården planerar för helt ny anstalt

KRIMINALVÅRDEN2021-06-23
Kriminalvården ska bygga ytterligare en ny anstalt. Den ska lokaliseras till myndighetens region öst. Anstalten beräknas ge 300–400 nya arbetstillfällen. ”Tillsammans med de nya anstalterna i Trelleborg och Kalmar blir detta ett viktigt tillskott”, kommenterar myndighetens generaldirektör Martin Holmgren beslutet i ett pressmeddelande.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren har fattat ett så kallat initieringsbeslut om en ny anstalt i region öst. Enligt ett pressmeddelande innebär det ett första steg mot att etablera en ny anstalt och fattas mycket tidigt i processen.

”Kriminalvården planerar att utöka med 3 400 platser i häkten och anstalter till år 2030, för att möta det växande platsbehovet. Tillsammans med de nya anstalterna i Trelleborg och Kalmar blir detta ett viktigt tillskott som skapar förutsättningar för en kvalitativ, säker och effektiv kriminalvård”, framhåller Martin Holmgren i pressmeddelandet.

Enligt Kriminalvården kommer den planerade anstalten att ge 300 till 400 arbetstillfällen och dessutom ett stort antal timvikariat. Inriktningen är en sluten anstalt i säkerhetsklass 2. Men Kriminalvården vill ha flexibilitet för framtida behov, till exempel om anstaltsplatser måste omvandlas till häktesplatser.

”Jag ser att det finns mycket goda möjligheter för att etablera ytterligare en anstalt i den här regionen. Det är en expansiv region med positiv befolkningsutveckling. Och jag är övertygad om att intresset för en etablering också kommer att vara stort bland kommunerna”, kommenterar ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg beslutet.

Enligt pressmeddelandet behövs det en god infrastruktur omkring den nya anstalten, för att varutransporter, personalresor och transporter av intagna ska flyta på bra. Det kommer att vara en viktig faktor när Kriminalvården väljer var anstalten ska byggas.

Nu inleds en dialog med aktuella kommuner som beräknas ta mellan åtta och tolv månader. Efter beslut om byggnation brukar det ta mellan fem och tio år innan en anstalt står klar och kan tas i bruk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.