Bild: Mostphotos

Nio kommuner slåss om ny anstalt

KRIMINALVÅRDEN2021-10-12
Nio kommuner i Östergötlands och Jönköpings län vill ha den nya anstalt som Kriminalvården planerar. Den nya anstalten ska ha plats för cirka 400 intagna och kommer att ge 300 nya jobb till den kommun som vinner dragkampen.

I juni gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan till kommunerna i Östergötlands och Jönköpings län om de skulle vara intresserade av den nya anstalten som planeras. Efter informationsmöten har nu nio kommuner visat intresse och vill vara med i nästa steg; Aneby, Boxholm, Eksjö, Jönköping, Norrköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo. Finspång, Linköping och Åtvidaberg har tackat nej.

”Det är glädjande att se att så många kommuner vill vara med i vårt arbete att göra Sverige tryggare och säkrare”, framhåller Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet, i ett pressmeddelande.

Kriminalvården kommer nu att utreda förutsättningarna för en etablering i de nio kommunerna. Bland annat bedöms tillgången till lämplig mark, infrastruktur och möjligheten att rekrytera tillräckligt många medarbetare i de kommuner som ställt sig positiva till etableringen.

”Kontakten med kommunerna fortsätter under hösten. Vi kommer att begära noggrannare planer med mer specifika redogörelser för deras förutsättningar. Utifrån det har vi en intern process där vi på Kriminalvården reder ut vilka kommuner vi kommer att gå vidare med”, förklarar Magnus Petersson.

Den nya anstalten beräknas stå klar 2028.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.