Bild: Mostphotos

Nio kommuner slåss om ny anstalt

KRIMINALVÅRDEN2021-10-12

Nio kommuner i Östergötlands och Jönköpings län vill ha den nya anstalt som Kriminalvården planerar. Den nya anstalten ska ha plats för cirka 400 intagna och kommer att ge 300 nya jobb till den kommun som vinner dragkampen.

I juni gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan till kommunerna i Östergötlands och Jönköpings län om de skulle vara intresserade av den nya anstalten som planeras. Efter informationsmöten har nu nio kommuner visat intresse och vill vara med i nästa steg; Aneby, Boxholm, Eksjö, Jönköping, Norrköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo. Finspång, Linköping och Åtvidaberg har tackat nej.

”Det är glädjande att se att så många kommuner vill vara med i vårt arbete att göra Sverige tryggare och säkrare”, framhåller Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet, i ett pressmeddelande.

Kriminalvården kommer nu att utreda förutsättningarna för en etablering i de nio kommunerna. Bland annat bedöms tillgången till lämplig mark, infrastruktur och möjligheten att rekrytera tillräckligt många medarbetare i de kommuner som ställt sig positiva till etableringen.

”Kontakten med kommunerna fortsätter under hösten. Vi kommer att begära noggrannare planer med mer specifika redogörelser för deras förutsättningar. Utifrån det har vi en intern process där vi på Kriminalvården reder ut vilka kommuner vi kommer att gå vidare med”, förklarar Magnus Petersson.

Den nya anstalten beräknas stå klar 2028.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA