Intensivt jobb för nya anstaltsplatser

KRIMINALVÅRDEN2022-02-22
Kriminalvården arbetar intensivt för att möta växande behov av fler anstaltsplatser. Ett tusental platser har tillkommit sedan 2018 och nya anstalter i Trelleborg, Kalmar och region öst beräknas ge omkring 1 200 nya platser.

Platsbristen i anstalter och häkten är fortsatt mycket allvarlig, skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande. Mer än 1 000 nya platser har redan öppnats och under året tillkommer ytterligare många nya platser. I planeringen framöver finns bland annat tre nya anstalter och en moderniserad infrastruktur på många verksamhetsställen.

”Tillsammans har myndigheten åstadkommit väldigt mycket det senaste året. Och det trots att en pandemi har förvärrat situationen. I ett läge när andra verksamheter vidtagit åtgärder för att kunna hålla avstånd så har vi haft det trängre än någonsin, och även behövt hantera både smitta och sjukfrånvaro”, konstaterar Johanna Hallin, tillförordnad chef för häktes- och anstaltsavdelningen, i pressmeddelandet.

Johanna Hallin pekar på att myndigheten på lokal, regional och nationell nivå arbetat tillsammans och vänt på varje sten för att hitta lösningar på platsbristen. En lösning har varit att inrätta så kallade beredskapsplatser, vilket framför allt handlat om dubbelbeläggningar i befintliga celler. En annan väg har varit att göra om anstaltsplatser till häktesplatser och tidigare arrester till tillfälliga häkten. Under 2022 tillkommer nya platser bland annat i Härnösand, Västervik och på anstalten Salberga. På lite längre sikt planeras nya anläggningar i Trelleborg, Kalmar och region Öst, som beräknas ge omkring 1200 nya platser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.