Funktionshindrade fick ersättning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-11-23

Tre kvinnor med funktionsnedsättning har enligt ST utsatts för diskriminering av Försäkringskassan. Efter tre år får de nu ersättning för kränkningen. »För oss känns det som en liten seger, även om det rör sig om lite pengar«, säger en av dem till ST Press.

När Alfakassan i Olofström lades ned 2007 fick de 23 anställda tre månaders visstidsanställning vid Försäkringskassan i Karlshamn. Därefter fick alla, utom tre, jobba kvar vid Försäkringskassan.

Gemensamt för dem som inte erbjöds fortsatt jobb var att de hade en funktionsnedsättning och partiell sjukersättning.

ST ansåg att kvinnorna varit utsatta för diskriminering och har förhandlat med arbetsgivaren både lokalt och centralt.

Men inte förrän nu, tre år senare, finns en uppgörelse. En av kvinnorna får ett engångsbelopp på 30 000 kronor och de övriga två får 10 000 kronor var för kränkningarna.

»Känns som en liten seger«

En av dem är Pia Hjelm. Hon säger att det inte blev mycket över när skatten var dragen och att de borde vara värda mer.

– Men jag är glad att det är över. Det känns ändå som en liten seger, även om det rör sig om lite pengar.

Men alla tre har fått sina liv mer eller mindre förstörda, säger Pia Hjelm.

– Det är inte lätt att få något nytt jobb när man är 50 plus och även har något handikapp.

Ekonomin har också försämrats drastiskt, enligt Pia Hjelm.

– Jag tycker att Försäkringskassan ska tänka sig för innan de kastar ut människor som har någon form av handikapp. Deras uppdrag är att få sjuka människor i arbete och så kastar de själva ut oss som inte kan ge hundra procent. Det är ynkligt, anser hon.

Margareta Olsson, ST, som drivit ärendet, anser att upp­görelsen är »halvbra«.

– Jag tycker att beloppen är för låga. Men vår möjlighet att vinna i Arbetsdomstolen var väldigt liten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA