Fuskande jurist åtalsanmäls

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-04-08

Försäkringskassans personalansvarsnämnd har anmält en tidigare anställd jurist till åtal. Enligt en utredning har hon förfalskat ett läkarintyg i samband med hanteringen av en arbetsskada.

Det var för två månader sedan som LO-TCOs rättskydd uppmärksammade att något var galet med ett läkarintyg. Handläggaren kände igen formuleringarna från ett tidigare fall. Det visade sig att juristen vid Försäkringskassan hade klippt och klistrat från ett helt annat läkarintyg, när hon skulle försvara att myndigheten avslagit en ansökan om arbetsskadeersättning.

Nu meddelar Försäkringskassan att juristen som ”uppdagades med att ha återgett ett medicinskt utlåtande på felaktigt sätt” har åtalsanmälts. Någon disciplinåtgärd tar personalansvarsnämnden inte ställning till eftersom den aktuella juristen inte längre är i tjänst, utan har sagt upp sig.

Nu överlämnas ärendet för fortsatt utredning till polis och åklagare. Föräskringskassans egen utredning kring det inträffade har varit omfattande, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Bland annat har ett stort antal ärenden som handlagts av juristen granskats, utan att man hittat några ytterligare felaktigheter.

Försäkringskassan lade ner sitt överklagande i arbetsskadeärendet när förfalskningen blev känd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA