Gehör för kritik mot lönepolitik

ST-KONGRESS2012-05-31
ST ska i sin lönepolitik sätta medlemmarnas behov och intressen före verksamhetens behov. Det var kontentan i en motion från ST inom Försäkringskassan, som ST-kongressen antog.

I motionen hävdas att STs nuvarande lönepolitiska plattform har ett alltför stort fokus mot verksamhetens intresse, och att det är i första hand är arbetsgivarna som ska se till verksamhetsintresset. Om även facket gör det får förhandlingarna en slagsida mot arbetsgivarens intressen och krav, menar motionärerna. Facket måste i stället fokusera på medlemmarnas köpkraft och rätten till löneutveckling för alla. 

Förbundsstyrelsen hade yrkat avslag på motionen, med hänvisning till att ST har en lönepolitisk plattform som har stöd bland medlemmarna. Under kongressdebatten föreslog förbundsstyrelsen en kompromiss som innebar att motionen skulle ”anses besvarad”. Men ST-avdelningen inom Försäkringskassan vidhöll sin uppfattning och fick kongressmajoritetens stöd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.