”Gemensam värdegrund finns inte”

STATSFÖRVALTNINGEN2010-12-02

Statsförvaltningen ska genomsyras av en gemensam värdegrund – ett offentligt etos. Det har regeringen bestämt. Men någon sådan finns inte, konstaterar Statskontoret.

Statskontoret har fått i uppdrag att ta fram en nulägesbild av offentligt etos. Myndighetens analys bygger på fokusgrupper med tjänstemän på olika nivåer i ett urval av myndigheter. Grupperna har träffats och diskuterat myndigheternas arbete med den gemensamma värdegrunden. Slutsatsen är att värdegrund är en levande fråga – men uppfattningen om vad ett offentligt etos är varierar inte bara mellan myndigheterna, utan också mellan chefer och medarbetare.

Statskontoret konstaterar att det i fokusgrupperna finns en överrepresentation av personer som aktivt arbetar med värdegrundsfrågor, och att studien därför kan överskatta hur omfattande och aktivt de statliga myndigheterna arbetar med värdegrundsfrågor.

Och även om värdegrunden är en levande fråga i statsförvaltningen, finner Statskontoret att arbetet med och förhållningssättet till frågan varierar stort mellan och inom myndigheterna. Större myndigheter och myndigheter med omfattande medborgarkontakter arbetar mer med frågorna.

I fokusgrupperna har man varit överens om att grundläggande principer som demokrati, legalitet, objektivitet, saklighet och likabehandling, fri åsiktsbildning, respekt samt effektivitet och service hör till det offentliga etoset. Men samtidigt är osäkerheten stor om vad dessa värden innebär i praktiken.

Statstjänstemännens dagliga arbete genomsyras i mycket begränsad omfattning av en gemensam värdegrund, konstaterar Statskontoret. Uppfattningarna om vad som hör dit varierar stort, och uppfattningen om rollen som statstjänsteman varierar också.

I det dagliga arbetet uppstår dilemman där statsanställda ska hantera situationer där olika grundläggande värden ställs mot varandra. I vissa fall är myndigheter och medarbetare väl medvetna om problemen. Andra diskuterar överhuvudtaget inte värdegrundsfrågor kopplat till den dagliga verksamheten.

Statskontorets slutsats är att alla myndigheter inte behöver arbeta med eller förhålla sig till värdegrundsfrågan på samma sätt och med exakt samma inriktning. Men om man vill åstadkomma en gemensam värdegrund som genomsyrar hela statsförvaltningen bör myndigheterna ha en samsyn. Förutsättningarna skulle förbättras om regeringen tydligare markerade innebörden av och nyttan med en gemensam värdegrund, skriver man i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anna Holm (ej verifierad) mån, 12/13/2010 - 18:59
Infantilt om värdegrunder!

Vad menas med att det inte finns någon gemensam värdegrund? Vad är det för del på bl.a. grundlagen Regeringsformen, sådan den nu blir efter högerns förvanskning. I 1 kap 9 § står t.ex. att myndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet. Fler sådant finns. Duger inte det? Vd är det för idioti med att olika myndigheter har sina egna värdegrunder? Dessa egna påhittade värdegrunder är bara löjliga. Så om en myndighet har ”demokrati” och en annan ”respekt” (vad det nu är) så brister alltså båda på den värdegrund de inte har. Eller?

Skippa babyspråket. Statskontoret har missat hela poängen.
AH

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA