Gemensamma kontor nästa år

SERVICE2007-09-28

Skatteverket, Försäkringskassan och Ams har kommit överens om att inrätta gemensamma servicekontor redan nästa år. Nu begär myndigheterna att regeringen anpassar reglerna.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver de tre myndigheternas generaldirektörer Bo Bylund, Ams, Curt Malmborg, Försäkringskassan och Mats Sjöstrand, Skatteverket, att den statliga servicen till medborgare och företag ska bli både bättre och billigare med utökat samarbete. Redan under 2008 ska de första gemensamma kontoren öppnas.

”För medborgare och företag är fördelarna med servicekontor uppenbara, framför allt för de som bor och verkar utanför landets större städer”, skriver de.

”I stället för att fara runt till tre olika kontor, ibland på olika orter, kan man få hjälp med alla sina frågor på ett ställe, ofta av en och samma handläggare. I glesbygd gör gemensamma kontor att vi kan finnas på platser där kundunderlaget annars skulle vara för litet. På samma sätt kan våra öppettider vara längre.”

De tre myndighetscheferna inbjuder också andra myndigheter på statlig, regional eller kommunal nivå att samarbeta kring gemensamma servicekontor för medborgarna.

De tre myndigheterna har den här veckan undertecknat en överenskommelse om formerna för sitt samarbete. Det ska inledas under 2008 och vara klart 2011. Försäkringskassan och Skatteverket tänker öppna gemensamma servicekontor på 82 platser i Sverige, samtidigt som Försäkringskassan och Skatteverket erbjuds plats i alla lokaler där arbetsförmedlingen finns och där det är möjligt och praktiskt.

De tre myndigheterna begär att regeringen bland annat ändrar reglerna för hur sekretessbelagda uppgifter och personuppgifter får hanteras mellan dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA