ST kritiserar förslag om lokal lots

UTREDNING2009-03-06

Låt en auktoriserad servicevägledare lotsa informationssökande medborgare, föreslår en utredning. ST anser att rättssäkerheten kräver att uppgifterna utförs av myndighetsanställda.

I dag finns det både kommuner och statliga myndigheter som har, eller arbetar med att skapa, lokala kontor där flera myndigheter eller förvaltningar samsas. Tanken är att det ska vara möjligt att ta del av myndigheternas service lokalt och på ett enkelt sätt. Utredningen ”Utveckling av lokal service i samverkan” har i uppdrag att stödja de statliga myndigheterna i deras arbete.

Samverkan brister

I ett delbetänkande riktar dock utredningen kritik mot att kommunerna och de statliga myndigheterna inte planerar de lokala kontoren tillsammans. ”Vi har funnit exempel där kommunen och de statliga myndigheterna, var för sig, planerar egna servicekontor”, skriver man i betänkandet.

Utredningen är också kritisk mot att regeringen inte utnyttjat sitt styrmandat för att åstadkomma mer samverkan mellan stat och kommun. Man menar att regeringen snarast, utan att invänta utredningens slutbetänkande, bör uppdra åt Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket att planera för statliga servicekontor i samverkan med kommunerna. Kommunala och statliga myndigheter bör alltid samlokaliseras, understryker man i utredningen.

ST efterlyser tydligare styrning

ST delar utredarens uppfattning om att det behövs en tydligare styrning från regeringens sida. Det skriver förbundet i ett yttrande över betänkandet.

ST är däremot kritiskt till utredningens förslag om en ny lokalt baserad funktion, en servicevägledare, som ska auktoriseras av staten och kommunerna för att lotsa medborgarna när de söker information.

ST skriver i sitt yttrande att man är kritisk till att de statliga professionella yrkesrollerna urholkas till att bli något generellt som alla kan utföra. ”Ett demokratiskt och rättssäkert arbetssätt med korrekt information tror vi inte på via hembygdsgården, båtklubben, ideella sektorn eller ica-affären. Det ska utföras av personal anställd av rätt myndighet som har rätt kompetens.”, skriver förbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA