Generaldirektör fick reprimand

SIDA2013-04-16
Sidas chef Charlotte Petri Gornitzka har fått en reprimand av sin styrelse för att hon anställt en släkting på myndigheten. Det skriver Dagens Nyheter, DN, om Sidas korruptionsrapport.

Antalet anmälda korruptionsfall med anknytning till biståndsverksamheten har ökat kraftigt de senaste åren. Anmälningarna ökade från 65 under 2011 till 120 år 2012. Enligt Sidas egen bedömning är ökningen inte i första hand ett tecken på att korruptionen ökat kraftigt, utan snarare en följd av ökad uppmärksamhet och fokus. Också inrättandet av en visselblåsarfunktion på webben, som gör det enkelt att anonymt anmäla misstankar om oegentligheter inom myndigheten, bidrar till ökningen.

En av anmälningarna riktades mot myndighetens egen generaldirektör. Någon med god insyn i rekryteringsprocessen anmälde henne för att hon anställt en egen släkting, skriver DN. Den praktiska hanteringen av anställningen genomfördes på lägre nivå, men det var Charlotte Petri Gornitzka som signerade det formella beslutet:

”Jag skulle inte ha varit inblandad överhuvudtaget, det var felaktigt skött”, säger hon till DN.

I Sidas egen rapport behandlas ärendet med generaldirektören på några få rader:

”Av två inkomna interna ärenden lämnades ett över till utrikesdepartementet för hantering, eftersom arbetsgivaransvaret inte låg hos Sida. Det kvarvarande ärendet hanterades av Sida i enlighet med sedvanliga rutiner. Anmälan inkom anonymt via whistle-blowing systemet och var riktat mot Sidas generaldirektör. Ärendet uppmärksammades i media, men föranledde inga åtgärder.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.