Generaldirektör fick reprimand

SIDA2013-04-16

Sidas chef Charlotte Petri Gornitzka har fått en reprimand av sin styrelse för att hon anställt en släkting på myndigheten. Det skriver Dagens Nyheter, DN, om Sidas korruptionsrapport.

Antalet anmälda korruptionsfall med anknytning till biståndsverksamheten har ökat kraftigt de senaste åren. Anmälningarna ökade från 65 under 2011 till 120 år 2012. Enligt Sidas egen bedömning är ökningen inte i första hand ett tecken på att korruptionen ökat kraftigt, utan snarare en följd av ökad uppmärksamhet och fokus. Också inrättandet av en visselblåsarfunktion på webben, som gör det enkelt att anonymt anmäla misstankar om oegentligheter inom myndigheten, bidrar till ökningen.

En av anmälningarna riktades mot myndighetens egen generaldirektör. Någon med god insyn i rekryteringsprocessen anmälde henne för att hon anställt en egen släkting, skriver DN. Den praktiska hanteringen av anställningen genomfördes på lägre nivå, men det var Charlotte Petri Gornitzka som signerade det formella beslutet:

”Jag skulle inte ha varit inblandad överhuvudtaget, det var felaktigt skött”, säger hon till DN.

I Sidas egen rapport behandlas ärendet med generaldirektören på några få rader:

”Av två inkomna interna ärenden lämnades ett över till utrikesdepartementet för hantering, eftersom arbetsgivaransvaret inte låg hos Sida. Det kvarvarande ärendet hanterades av Sida i enlighet med sedvanliga rutiner. Anmälan inkom anonymt via whistle-blowing systemet och var riktat mot Sidas generaldirektör. Ärendet uppmärksammades i media, men föranledde inga åtgärder.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA