Gläds åt avtal med siffror

AVTALSRÖRELSEN2013-10-01
STs avtal med Almegas bransch kommu­nikation och ST har ett nytt centralt avtal. Det gäller i 38 månader och ger löne­ökningar på 7,2 procent.

– Vi har landat ett löneutrymme på 7,2 procent. Det är precis på märket, med tanke på att avtalet är lite längre än tre år, 38 månader, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Det så kallade märket är det löne­utrymme som fastställs i avtals­förhandlingarna inom den konkurrens­utsatta industrin. Det bildar norm för övriga arbetsmarknaden.

Robert Olsson, STs ordförande på Swedavia, välkomnar ett avtal med ett löneutrymme angivet i siffror.

– Det är positivt. Annars vet vi inte vad vi får. Det har varit en stökig avtalsrörelse och den har dragit ut på tiden. Jag var orolig där ett tag, säger han.

I slutskedet av förhandlingarna backade Almega tillbaka till sitt ursprungliga yrkande på ett sifferlöst avtal. Det var ett krav som ST redan hade avvisat och betraktade som ett passerat stadium. Förtroendekris hotade in i det sista, men till slut kom man alltså överens om löneutrymmet.

Parterna har även enats om nya regler för innehållet i ett lönesamtal.

– Det är ett förtydligande om hur man hanterar lönekriterier i lönesamtalet, att chefen går igenom hur med­arbetaren uppnått lönekriterierna, säger Ellen Simonsson.

Dessutom reglerar det nya avtalet hur chefen ska återkoppla informationen om ny lön till medarbetaren.

Föräldralönetillägget utökas från fyra till sex månader. Tillägget ger omkring tio procent utöver föräldrapenningen.

Men det påverkar inte Swedavia eller Postnord som båda redan har sex månaders föräldralönetillägg.

På Postnord, det enskilt största bolaget inom branschen, hade alla lokala avtal sagts upp av arbetsgivaren. I och med att den centrala uppgörelsen blev klar har avtalen nu förlängts.

– Våra avtal är viktiga att värde­säkra och så blir det också. I tre år till i alla fall, säger Ann-Christin Fällén, STs ordförande på Postnord.

Inom Almegas bransch kommunikation finns bland andra även Menzies Aviation, EPN och Aviator. 

Robert Olsson, STs ordförande på Swedavia, är glad för att löneökningarna anges i siffror i det nya avtalet.
Bild: Kristofer Samuelsson
Robert Olsson, STs ordförande på Swedavia, är glad för att löneökningarna anges i siffror i det nya avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.