Granskning visar att kontroll behövs

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-12-01
Försäkringskassans införande av förenklade läkarintyg blev ett misslyckande. Det fungerade inte att flytta fokus från kontroll till kundnöjdhet. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en granskning.

Försäkringskassan införde förenklade läkarintyg i januari 2015. Intygen skulle användas i de fall då läkaren bedömde att patienten skulle kunna gå tillbaka till jobbet utan åtgärder från vare sig myndigheten eller arbetsgivaren. Men utan tillräcklig kontroll blev reformen ett misslyckande, anser ISF.

ISFs slutsats av granskningen är att det är viktigt göra riskanalyser i samband med större förändringar i verksamheten. Även om granskningen handlar om Försäkringskassan är många av de slutsatser som dras allmängiltiga för styrning av statlig verksamhet, skriver ISF:

”Vi har funnit en rad brister i införandet av de förenklade intygen. Många av dessa hade kunnat hanteras om Försäkringskassan gjort en ordentlig riskanalys och exempelvis sett till att ett ändamålsenligt uppföljnings­system funnits på plats”, skriver rapportförfattaren Magnus Medelberg i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att läkare skrev för­enk­lade intyg också för patienter som de inte var avsedda för.  Samtidigt uppfattade handläggarna vid Försäkringskassan att de förväntades att inte begära några kompletteringar av intygen. Tillsammans ledde det till att kontrollen minskade.

”De förenklade intygen växte fram inom ramen för en styrfilosofi som fokuserade på kundnöjdhet och mindre fokus på kontroller. Men utan relevanta kontroller vet vi inte när det inte fungerar som avsett. Kontroller, uppföljning och utvärdering är en förutsättning för att statlig verksamhet ska fungera på ett sätt som gör att medborgarna har anledning att känna tillit till stats­förvaltningen”, skriver ISFs generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.